Kære Marie
Nyuddannet: Hvad gør jeg?

Jeg er nyuddannet og alle siger, at det er svært i starten, og at man er meget træt og udfordret konstant.

Jeg ved ikke, hvordan andre bærer denne byrde.

Netop nu burde jeg sidde og forberede mig til et møde. Men jeg har overhovedet ikke lyst.

Jeg vil væk, væk, væk.

Jeg er projektmedarbejder, så jeg har helt frie rammer, og skal selv definere, hvor tingene skal bevæge sig hen.

Det er en alt for overvældende opgave.

Jeg føler ikke, jeg magter det. Jeg kan ikke overskue det projekt jeg er på, og jeg kan ikke tænke, at det hele nok skal gå. Jeg synes, det er svært at virke professionel, når jeg er så usikker på mig selv.

Jeg trives mere med klar struktur, hvor jeg ved, at nu har jeg gjort det godt nok.

Er det normalt for særligt sensitive?

Eller er jeg bare helt ved siden af i livet generelt?

Jeg føler ikke lyst til at leve op til forventningerne i jobbet. Jeg vil have enkelthed og overskuelighed.

Reagerer jeg på angst eller prøver jeg at være tro mod mig selv?

Jeg vil gerne vide, om du har mødt tanker som mine før, og om det, at være særligt sensitiv, kan retfærdiggøre følelsen af at have et stort behov for “ordnede rammer”, som er overskuelige og knap så udfordrende?

Jeg forventer ikke at blive i mit nuværende job. Så jeg vil gerne have råd til, hvordan jeg kan lære “at tro på mig selv” – som jeg altid får at vide, at jeg skal gøre. Eller om det mere handler om at være tro mod mig selv.

Og er det ok, at vælge et job som man finder “nemt” og måske er overkvalificeret til? Jeg forestiller mig, at det vil kunne dæmpe negative tanker. Eller er det blot fordi jeg reagerer på angst for ikke at slå til, at jeg har alle de her tanker..?

Mange hilsner

Carina

 

Kære Carina

Jeg sidder ikke inde med en opskrift på hvad du bør gøre, eller hvad der er ‘rigtigt’ eller ‘forkert’ at gøre.

Det hele handler om DIG og hvor du gerne vil hen i dit fremtidige arbejdsliv.Nyuddannet? Behøver du at følge en bestemt vej?

Én ting er, at du siger, at du ikke KAN leve op til jobbet.

En anden er, at du ikke VIL.

Og det er det, jeg vil tage udgangspunkt i (for jeg er sikker på, at du nok skal klare dit job, hvis du virkelig vil).

Umiddelbart tænker jeg, at det er fint, at du så tydeligt kan mærke, at du ikke er vild med dit job.

Og jeg fortolker det, du skriver, som at du faktisk allerede har besluttet dig for at du vil videre.

Og jeg vil egentlig bare spørge dig, sådan helt stille og roligt: Hvad vil du så?

Følg din indre stemme – men hold øje med udpræget undgåelsesadfærd

Det er som regel sundt, at du lytter til din indre stemme.

Det eneste tilfælde hvor det ikke er, er hvis stemmen er en “angst-stemme”. Altså, hvis der er noget ved dit nuværende job, der gør dig bange, og som du forsøger at undgå.

Hvis du kan mærke, at der er decideret angst på spil hos dig, vil jeg anbefale dig at opsøge professionel hjælp til at håndtere det. I så fald er det vigtigt, at du får fundet ind til, hvad din angst går ud på, og at du arbejder med at se den i øjnene. Hvis du undgår det, der gør dig bange, bliver den nemlig meget stærkere.

Men det er slet ikke sikkert, at det er tilfældet hos dig. Måske er den arbejdsplads, du befinder dig på, bare ikke et særligt godt match til dig. Og så er det er faktisk rigtigt godt, at du har så stærke følelser omkring dine jobpræferencer. For det hjælper dig med at definere dig selv og giver dig retning.

Jeg tænker, at hele humlen for dig ligger i din manglende motivation. Og det er bestemt ikke noget du skal slå dig selv oveni hovedet med. For vi kan ikke ‘bare sådan’ blive motiverede, bare fordi vi er blevet ansat.

Vi bliver naturligt motiverede af at arbejde med noget, der ligger i tråd med vores værdier, når vi oplever at have støttende og inspirerende mennesker omkring os, når der er noget vi bare MÅ opnå eller noget, vi for enhver pris skal undgå.

Hvad er DINE værdier? Hvad vil du hen imod eller væk fra?

Behov for enkelthed og overskuelighed

Ja, jeg genkender dit behov for at arbejde inden for tydeligt fastsatte rammer og mål fra andre sensitive. Både fra samtaler i min praksis og fra to større undersøgelser, jeg står bag, om sensitive og arbejdslivet.

De fleste sensitive ønsker større indflydelse på deres arbejde og hvordan/hvornår de arbejder, og samtidig efterspørger de faste rammer. Lidt af et paradoks!

Prøv at se mere her (punkt nr 5): Jobtilfredsheden er høj for en gruppe af sensitive. Her er 8 grunde

Især for nyuddannede kan selvledelse være et stort problem

Det er samtidig mit indtryk, at det er et generelt problem i mange vidensjobs i dag, er der er utroligt meget, der er op til en selv. Den her flydende selvledelse er meget moderne, smart og nem for lederen. Men for mange medarbejdere kan den virke kreativitets- og produktivitetshæmmende. Vi har ofte brug for struktur og nogle klare prioriteringer for at arbejde godt.

Når du er nyuddannet, har du især brug for struktur. I gamle dage kom man i mesterlære, men i dag forventes det som regel, at vi selv finder ud af arbejdsgangene, når vi er blevet ansat. Og det er ikke altid lige nemt.

Hvis du skal klare dig godt i et job med en høj grad af selvledelse, så handler det om, at du selv bliver god til at konkretisere alle de delprojekter, der fører hen mod dit nærmeste mål. Du behøver ikke kunne se slutresultaterne for dig fra starten. Blot at have tillid og gå vejen. Jeg er sikker på, at du kan lære det. Men om du er villig til at kaste dig ud i den proces, afhænger af din motivation. Jeg vil råde dig til at finde ind til den først!

Som nyuddannet er det nemt at tro, at det er dig der er noget galt med

Som nyuddannet mangler du et sammenligningsgrundlag for dit arbejde og din arbejdsplads. Når du bliver mere garvet og har prøvet at arbejde flere steder, er det nemmere at se mønstre og vurdere, hvor god en arbejdplads, du befinder dig på. I stedet er det som nyuddannet ligefor at konkludere, at det er dig, der er noget galt med.

Mht at tro på/være tro mod dig selv, så tænker jeg, at et godt indledende skridt er, at tage dine jobpræferencer alvorligt. Du har vel lov til at foretrække noget frem for noget andet? Jo bedre du bliver til at lytte til det, du har lyst til og dropper pligtfølelsen, jo sjovere bliver det for dig.

Jeg synes ikke, det er nogen god idé at fokusere på at finde et job, du er overkvalificeret til, bare for at undgå at blive udfordret. Det er sundt at blive udfordret i de rette doser. Men der skal være et drive bag, som gør, at du har lyst til at strække dig lidt ekstra for jobbet.

Kh
Marie

Marie Ørum, coach, hjælper nyuddannede

 

 

 

 

PS. Og du er ikke ved siden af livet generelt! Du er jo bare dig!

Er du også nyuddannet? Her er mere inspiration:


★ Kender du til at være nyuddannet og at have svært ved at begå sig? Har brevet fra Carina sat tanker i gang i dig? Så er du hjerteligt velkommen til at dele dine refleksioner herunder ★

 

Did you like this? Share it:
Copyright 2023 © Marie Ørum Højbjerg · Gengivelse af indhold tilladt efter aftale · Design: evstyle.de · Side: Magnus Høgfeldt

Få mit Gratis minikursus "3 faktorer der afgør, om sensitive trives i arbejdslivet" [lydfil + øvelser]

❤ Hvad er opskriften på det gode arbejdsliv for sensitive?

❤ Hvilken faktor er især fuldstændigt afgørende?

❤ Tilmeld dig mit nyhedsbrev og kom i gang med kurset nu

Navn:
E-mail:

Du er et skridt fra at gå i gang med kurset! Først skal du lige bekræfte det tilsendte bekræftelseslink i din inbox...