Bogen om at være særligt sensitiv – vejen fra sårbarhed til ressource udkom her i efteråret i Danmark.
Den er skrevet af den norske psykolog og forfatter Trond Edvard Haukedal, som er kendt i sit hjemland for sine foredrag og sin tidligere bog Solstråleboken.
Bogen er en grundig indføring i hvad særlig sensitivitet er for en størrelse.
Den gentager en del af den samme teori om særlig sensitivitet, som du bl.a. kan læse dig til i Elaine Arons bøger, men den tilfører også nye perspektiver i forhold til både børn og voksne, privatliv og arbejdsliv.
Desuden kommer den med nogle nyttige psykologiske redskaber til at trives som særligt sensitiv.
Bogen om at være særligt sensitiv er skrevet i et sprog, der henvender sig til den særligt sensitive selv, men også til ikke-særligt sensitive personer, der ønsker at vide mere om trækket. På den måde er den mindre indforstået end mange andre bøger, der findes om særlig sensitivitet.
Trond Haukedal: Følelser er en overset valuta
Trond Haukedal indleder bogen med et statement, som indkapsler det paradoksale ved virkeligheden for mange særligt sensitive personer:
“Alt, hvad der er bedst og vigtigst for mennesker i et moderne samfund drejer sig om følelser…
Derfor er det ret påfaldende, at en stor gruppe mennesker, som har nogle medfødte, ganske særlige forudsætninger for følelser, ofte slet ikke kommer i nærheden af den livskvalitet, de fortjener”.
Særligt sensitive besidder evner inden for det følelsesmæssige område, som er meget nødvendige for vores samfund, men som ikke sættes synderlig stor pris på, mener han.
Disse evner er ikke kun vigtige i de nære relationer – f.eks i familien og parforholdet, de er også vigtige for udviklingen af et sundt og godt miljø på arbejdspladsen.
“Virksomhedens grønne planter”
Trond døber derfor særligt sensitive mennesker de ‘grønne planter’. Planter, der giver ilt til omgivelserne.
Det er de sensitive, der spørger hvordan de andre har det, og dem, der tager de fleste initiativer for at styrke arbejdsmiljøet, mener han:
“En arbejdsplads uden særligt sensitive er en fattig arbejdsplads, hvor produktiviteten vil falde lidt efter lidt.
Gennemtrækket vil stige og vigtige ressourcepersoner forsvinde, fordi man mangler den olie i maskineriet, som de særligt sensitive er.
De bekymrer sig om dig og giver dig gode følelser, og intet påvirker produktiviteten i en virksomhed mere end de ansattes motivation”.
Forudsætningen for at særligt sensitive kan bidrage til et godt arbejdsmiljø er selvfølgelig, at de er velfungerende, skriver han. Ellers kan de reagere omvendt og blive en (mildest talt!) knap så venlig version af sig selv.
Dette skriver han om i særskilte (ret underholdende!) kapitler om bl.a. “særligt sensitive desperadoer”, “særligt sensitive hidsigpropper” og “særligt sensitive melodramatikere”.
Aktivér arbejdspladsens stille ressourcer
Ligesom særligt sensitive har veludviklede følelsesmæssige evner, har mange sans for struktur og formår at bevare overblikket, i kraft af deres mere observerende facon.
Disse evner kan med fordel anerkendes og aktiveres bedre på mange arbejdspladser.
Trond Haukedal kommer med et godt eksempel på dette fra sit eget arbejdsliv.
Trond Haukedals egne observationer af et særligt sensitivt gruppemedlem:
Engang var han rådgiver for en projektgruppe på syv personer inden for oliesektoren.
Gruppen havde arbejdet i nogen tid, men havde svært ved at finde gode løsninger og få gang i deres projekter.
Da Trond Haukedal observerede gruppens møder, var det påfaldende, at der var et bestemt mønster, som hele tiden gentog sig.
Seks af gruppedeltagerne var meget udadvendte, kreative og verbale, mens den syvende var tilbageholdende og stille, men meget opmærksom.
De ivrige seks var ikke i stand til at konkludere og blive enige, fordi der hele tiden blev fremsat nye tanker og forslag.
Da møderne nærmede sig afslutningen blev de mere og mere rådvilde, for ingen havde noteret noget ned undervejs.
“Ja, nu kan du se, hvad det er vi slås med” sagde et af gruppemedlemmerne til Trond.
Undervejs i processen havde Trond især observeret den syvende person, med vedkommendes kropssprog og ydmyge måde at forholde sig til de andre på.
Vedkommende var kommet med enkelte, forsigtige kommentarer, og Trond var efterhånden blevet overbevidst om, at personen var særligt sensitiv.
” – Har I prøvet at lade den syvende person i gruppen, ham som ikke siger så meget til møderne, komme med en opsummering?”
” – Nej det plejer vi ikke”.
Men det begyndte de så at gøre på Tronds opfordring.
Og i nogle få sætninger gav vedkommende et sagligt, præcist og klart referat, som indeholdt en sammenfatning af det vigtigste, der var blevet sagt på mødet.
“Du er en vigtig person for os” lød det da fra de øvrige gruppemedlemmer.
–
Bum! … Den tror jeg lige, vi lader stå et øjeblik! 🙂
Konkurrence: Vind ‘Bogen om at være særligt sensitiv – vejen fra sårbarhed til ressource’ af Trond Haukedal
Har du lyst til at vinde bogen?
Dansk Psykologisk Forlag sætter 3 eksemplarer på højkant!
For at deltage i konkurrencen, skal du skrive i en kommentar herunder:
Hvad er din måde at bidrage på, på en arbejdsplads? Hvilken rolle påtager du dig typisk?
Du er også meget velkommen til at give et ‘Facebook-like’. 🙂
Jeg trækker lod blandt alle besvarelser torsdag, d. 26. november 2015 kl. 12.
Obs: Konkurrencen er sluttet!
—
Trond Haukedal: Bogen om at være særligt sensitiv – vejen fra sårbarhed til ressource, udgivet i Danmark af Dansk Psykologisk Forlag.
Jeg arbejder meget struktureret og planlægger lang tid frem. Vidensdeler gerne mit materiale med andre.
Jeg bidrager ved at at være pålidelig.
Jeg påtager mig typisk rollen som den asociale og ærekære medarbejder, der sætter arbejdet før alt andet.
Jeg er observerende, struktureret og den som plejer det sociale – og nok den som trives dårligst med vores åbne kontor, med ryggen til et stort åbent rum.
Jeg er dybdegående i min måde at løse opgaver på. jeg er struktureret, og samtidig spontan, og kan godt lide en afslappende stemning på arbejde, hvor alle kan bidrage med deres ideer. jeg er den der skaber ro i afdelingen, men min måde at være på.
Jeg har altid tid til en kollega der har brug for en skulder eller bare læsse af. Jeg har også øje for, hvis nogen bliver overset og forsøger at includere .Jeg er rolig, loyal og pålidelig .
I dagligdagen er jeg den nysgerrige og ressourcefokuserede, der planlægger ud fra de enkeltes behov. På møder er jeg den der har overblik og skaber struktur. Som kollega er jeg nærværende og vidensdeler
På en arbejdsplads er jeg god til at observere og fornemme stemninger blandt de andre. Jeg ved med det samme, hvis en af mine kollegaer ikke har det godt eller hvis ledelsen ikke er god… det påvirker mig så meget at jeg nogle gange går ind i en kamp/diskussion for at forsvare andre, selvom jeg sjældent som særlige sensitiv har ressourcerne til en konflikt/kamp
Jeg var på min tidligere arbejdsplads på sygehus hende der sagde fra på patienternes vegne når Lægerne gik for hurtigt igennem deres stue gang. Og dermed traf forkerte konklusioner. Jeg nævnte de ting der blev overset.
Jeg var klart en medarbejder der højnede kvaliteten.
Det blev desværre bare for hårdt. Da det sjældent blev set. Og da jeg stadig skulle nå at være ligeså effektiv som der krævedes. Så sagde op på det job.
Jeg er den alle kan komme til, og kommer til..
Alle mennesker skal modtages med åbenhed og accept – og interesse… Jeg fanger alle de små usagte opgaver/problemer, og gør noget ved dem – uden at vise hvor “jeg fik det fra” – Jeg laver ro, og harmoni i en afdeling… Og nyder jeg kan!
Jeg formår at fange vibrationerne som foregår mellem medarbejderne på gulvet og bringe disse spændinger, forventninger, nye ideer og meget andet op gennem hierarkiet så ledelsen bliver opmærksom på det. Medarbejderne på gulvet bruger mig til at oversætte de strategiske udmeldinger ledelsen kommer med til noget mere konkret og praktisk. Jeg bliver brugt til at oversætte mellem afdelinger, da faggrupper ofte har svært ved at forstå hinanden. Men jeg kan fordi jeg fornemmer meget mere end ord siger. Jeg har altså rollen som “klisteret” der får folk til at arbejde bedre sammen. Min udfordring er så at selvom jeg er fantastik til denne rolle, er det ikke denne roller som jeg ønsker at varetage. Men er det ikke meget typisk for særlige sensitive. Vi påtager os som regel roller fordi der er brug for det og ikke af lyst?
Jeg er meget loyal og lyver aldrig.
Jeg er den, der sikrer kvaliteten i sagsbehandlingen; jeg er informationsamleren og den, der gerne innoverer produkter og fornyr arbejdsgange for at skabe en bedre hverdag for alle.
Når jeg arbejder sammen med andre, er jeg ofte den der får startet på opgaver og projekter, der skal løses i fællesskab. Jeg går lige på, med masser af energi. Får situationen drejet, så der altid, kommer en god energi med. Jeg er ofte den der lige så stille får alle parter med, så hver enkelt kan bidrage med deres bedste.
Jeg har oftest prøvet at finde måder at strukturer opgaver, så som at tjekke at vejledninger m.m er nemme og hurtige at bruge.
Jeg bliver ofte den stille der gør ting for at andre trives
Jeg er den rolige type, som bidrager med positiv tænkning. Ikke så meget brok over kedelige opgaver, de skal jo bare gøres. Er en lorial person som ikke lyver. Er mødestabil og giver en hjælpende hånd til alt for mange mennesker, før jeg hjælper mig selv.
Jeg er den rolige, men også den observerende og arbejder struktureret. Jeg er også den som arrangerer det sociale på arbejdspladsen.
Jeg skriver lister over arbejdsopgaver og krydser løbende af, efterhånden som de er færdige. Jeg er dipmomaten, som får tingene til at køre, så alle føler sig godt tilpas.
Jeg gav for meget af mig selv i mit job, og endte med at brænde ud.
Jeg havde alle antenner ude og sørgede for at alle var glade og tilfredse. Jeg var den, alle hældte deres problemer og frustrationer ud over og den der måtte prøve at løse de andres konflikter. Det gik ikke i længden og nu er jeg fyret og langtidssygemeldt. Jeg har virkelig brug for at læse den bog…
Jeg arbejder som fysioterapeut på klinik. Jeg er idebanken, jeg tager initiativ til socialeevents, jeg tager forandringer til mig og gør hvad jeg får besked på. Jeg er god til at være reel og professionel i beslutninger både over for patienter men også på klinikkens vegne. Jeg er den der tør sige tingene lige ud.
Jeg skaber ro og struktur. Er god til at se muligheder og dermed optimere arbejdsgange. Jeg fornemmer, observere og bruger mo
Uretfærdighed og dårlig behandling påvirker mig dybt, og bevirker at jeg ofte siger fra/italesætter dette og taler den forudrettedes sag. Dette har også betydet, at jeg tog tillidsposten på mig, men det blev for hårdt i længden.
Jeg bidrager ved at være omsorgsfuld og opmærksom på mine kollega, og på hvordan stemning er. Samt passe godt på mig selv.
Jeg er på arbejdet for at gøre en FORSKEL… om det er for mine kollegaer, brugerne, eller samarbejdspartnere, så er jeg lige meget på og involveret i det og dem. Jeg arbejder igennem mine bløde værdier og følelser, jeg er meget opmærksom på mine omgivelser og har situationsfornemmelsen. Jeg tager mit hjerte med mig på arbejde, og jeg tager mit hjerte med mig igen, når jeg går hjem… Jeg ønsker at give det bedste af mig selv, på min måde…
Jeg bliver brugt af mine kolleger som rådgiver i mange situationer, hvor der er brug for et sæt ekstra øjne på eller en teknisk vurdering af situationen. Jeg har et stort erfaringsgrundlag at trække på, og jeg kan godt lide at hjælpe andre.
Jeg har styr på tingene og er struktureret. Jeg har et stort overblik og mine kollegaer kommer ofte forbi, hvis de har nogle spørgmål, da jeg ofte har et svar eller kan finde det.
Sørger for at rydde af i køkkenet, sætte i og tømme opvaskemaskinen. Pålidelige både mht mødetid/arbejdstid. Ansvarsbevidst over for stillede opgaver, som løses uden unødig forstyrrelser af kollegaer.
Jeg er den stille, eftertænksomme person, som er opmærksom på både kolleger og elever. Jeg har en stor retfærdighedstrang og giver ofte folk en chance mere, tror på det bedste i mennesker. Jeg har vel en ventilfunktion men glædes over, når det rykker ved såvel elever som kolleger. Jeg tror alle har brug for fuld opmærksomhed en gang i mellem, og det får de af mig, hvis de vil have det. Jeg er nysgerrig, tålmodig og vedholdende. Men ofte glemmer jeg mig selv, glemmer at holde mine pauser, for efter reformen med fuldtilstedeværelse, har jeg ikke et “Helle” i løbet af arbejdsdagen. Jeg læser med glæde Marie’s sider her på mailen, skriver dem ud og kigger på den i toget. Jeg vil rigtig gerne kunne fordybe mig i en god og lærerig bog som din Trond.
Som gymnasielærer nyder jeg mere end mine kolleger at rette afleveringer
Jeg er den, der bevarer overblikket og sørger for at vi får pauser☺️
Stille, eftertænksom, reflekterende. Opmærksom på kolleger og elever. Og hvor de er. Resumerende. Gode, kreative ideer. Lyttende, undersøgende og dialogbaseret. Især når jeg underviser. Er helt med på at særligt sensitive kan være en gevinst for en arbejdsplads. Det kræver dog at ledelsen ved noget om dette. Og er opmærksom på dette. Og ikke tror, at de personer, som råber højst altid er dem, som har ret. Men som også godt ved, at personer som ikke siger så meget, kan have noget positivt og konstruktivt at bidrage med.
Jeg har altid “den svageste” for øje – uanset om det er klient eller medarbejder. Jeg har en tålmodig vedholdenhed og en faglig viden jeg gerne deler med mine kollegaer. Jeg har overblik og strukturerer oftest uoverskuelige situationer til gavn for alle – ikke mindst mig selv. Jeg trives bedst med overskuelighed og imødekommende samarbejde, hvilket er gavnligt for alle.
Jeg sørger for struktur i mit team og arbejder med at understøtte den positive stemning.
Hjælpsom, lyttende og bevarer det positive humør
Jeg arbejder med kommunikation og samarbejde.
Mit job er, at få kolleger på tværs af kommunale forvaltninger og afdelinger til at samarbejde, og få forståelse for, hvor vigtigt netop deres arbejde og registeringer er i det store billede, at vi hver især er en del af noget større.
Jeg elsker at arbejde med mennesker og blive klogere på forskellige menneske typer og hvordan vi er vigtige brikker hver især.
Jeg sørger for at koordinere montørerne, og samtidig fornemmer/ igangsætter tiltag til trivsel iblandt os alle.
Jeg er med til at sikre trivsel i personalegruppen med yoga, mindfulness og pædagogisk massage. Jeg kan mærke ind i folk, bruger mentalisering og hjælper dem med at få sat ord på det deres krop fortæller.Det sparer flere for sygedage og hjælper til autencitet.
Jeg er også god til at koordinere og finde ressourcer frem i folk.
Jeg er særlig sensitiv og ekstrovert. Det giver mig faktisk nogle gange store udfordringer, da jeg har brug for at trække mig tilbage fra “scenen” og være introvert. Jeg øver mig og støtter andre i at gøre det samme.
Jeg er den stille, rolige og observerende type, god til at lytte og gi en skulder, når der er behov for det. Har øje for om nogen føler sig udenfor og forsøger at includere. Gir ofte en hjælpende hånd.
Jeg er en af de grønne planter, som nærer andre og altid er opmærksom på hvad der sker og forsøger at hjælpe hvor der er behov. Men ikke altid andre ser hvad mine behov er.
Jeg ser muligheder og faldgruber. Lytter, er loyal mod beslutninger og drager omsorg for andre.❤️