Hjælp. Mine drømme handler ikke om karriere. Jeg er i tvivl om hvad jeg skal gøre.

SPØRGSMÅL:

Kære Marie

Jeg blev færdig med min professionsbachelor i Ernæring og Sundhed for et år siden, og har indtil for nyligt arbejdet som pædagogmedhjælper i en vuggestue. Jeg sagde op fordi tempoet var for højt og min krop sendte mig alle signaler om, at jeg skulle trække stikket.

Jeg er i øjeblikket på dagpenge og skal finde ud af hvad jeg så skal gøre med ‘arbejdslivet’ (livet generelt) herfra (og er under press, da dagpengesystemet ikke giver plads til eftertænksomhed, tværtimod).

Synes generelt, det er forfærdelig svært at finde en plads i arbejdslivet – specielt fordi mine drømme ikke omhandler karriere.

Jeg er 24 år og har den sødeste kæreste, og alt jeg ønsker af livet er dage med overskud til ham, børn, familien, vennerne, naturen, gåture med hunden og alle de små ting, som i sidste ende er de store ting.

Nogle gange kan jeg rammes af en modløshed og følelse af, at der ikke er plads til mig i verden. Har endnu ikke haft et job/studie, som ikke har taget hårdt på mig og efterladt mig ‘udbrændt’.

Jeg er en glad pige og jeg er dygtig til en masse ting, men samfundets og arbejdslivets tempo suger hurtigt mit overskud og energi ud af mig.

Siger det sjældent højt, men nogle gange tænker jeg, at jeg ville have passet bedre ind i verden, dengang det var legitimt, at være hjemmegående husmor.

Vil egentlig rigtig gerne have et job, og under de rigtige forudsætninger, er jeg slet ikke i tvivl om at jeg ville kunne gøre en kæmpe forskel og en god indsats (jeg er god til mennesker, meget empatisk og glad for kunst). Men ved simpelthen ikke hvilket job jeg skal kigge efter?

Hvordan skaber man et arbejdsliv, som kan balancere med familielivet og det sensitive træk?

Hvordan finder jeg en beskæftigelse, så jeg kan betale min husleje, men ikke er fuldstændig udbrændt, træt og tung i hovedet når jeg kommer hjem og gerne vil være der for mine kære?

Bedste hilsner herfra

A

SVAR:

Kære A

Jeg synes, det er sådant et fint brev, du har skrevet. Det rammer plet i forhold til hvad mange sensitive giver udtryk for: At de gerne vil arbejde, hvis bare det kan foregå på en måde, hvor de ikke bliver totalt drænet af det, men samtidig holder de allermest af det helt nære.

Dine drømme handler ikke om karriere, skriver du. Og nu skal tage stilling til hvad du skal gøre med dit arbejdsliv ovenpå nogle erfaringer med studie og jobs, som har efterladt dig med en følelse af at være udbrændt.

De har fået dig til at tvivle på, om der overhovedet findes et job til dig, der ikke har denne høje omkostning for dig på det personlige plan. Og om det at have et arbejde overhovedet er noget, du har lyst til.

Tag dine arbejdsmæssige erfaringer under luppen

Jeg kan godt forstå, at du tænker sådan om det. Men jeg tror, du skal passe på med at konkludere, at du altid vil komme til at føle dig udbrændt over jobs/studie.

Derfor tænker jeg, at du har brug for at se lidt nærmere på dine tidligere jobs og studier.

Det er vigtigt at finde ud af, hvad det er ved dem, der har fået dig til at føle dig udbrændt. Prøv at sætte dine forskellige studie- og arbejdserfaringer op på en liste, og uddyb så ved hvert punkt (studie/arbejdsplads):

  • Var der noget ved de fysiske omgivelser, der virkede overvældende på dig?
  • Var der noget ved det sociale og psykiske miljø, der var for meget for dig?
  • Var indholdet, af det, du beskæftigede dig med, for krævende, for nemt eller ikke meningsfuldt nok?
  • Eller noget andet?

Spot dine overbevisninger og hel din smerte

Nu ved du hvilke forhold ved dine tidligere jobs/studier, der har givet dig følelsen af at være drænet. Måske har du reageret på miljøer, der har været for hektiske for dig, eller miljøer, hvor du har følt et pres for at præstere. Dem vil jeg anbefale dig så vidt muligt at styre udenom i dit valg af job fremover. Jeg ved, at det kan være svært, men det ER muligt.

Men vil det sige, at du altid vil komme til at føle dig drænet over det, du laver?

Nej, sandsynligvis ikke.

Når jeg læser dit dejlige og meget ærlige brev, tænker jeg, at noget af den frygt, du føler for et fremtidigt job, måske også er drevet af nogle overbevisninger? Overbevisninger om dig selv, som har sat sig på tværs langt nede i dit følelsesregister.

Om at du altid vil komme til at føle dig drænet?

Om at du ikke passer ind?

Om at der ikke er plads til dig?

Hvis det er tilfældet, så tag en dyb indåndning.

For der kan ligge rigtigt meget smerte her.

Hvad bunder den smerte, du føler, i forhold til aldrig at kunne finde et job du trives med, i?

Sæt ord på smerten……

Måske er det følelsen af at være forkert?

Det er vigtigt for dig at komme helt til bunds i denne følelse og hele den.

For der ER plads til dig.

Du behøver ikke lave dig om.

Du må gerne være super sensitiv.

Det eneste, der er vigtigt er, at du har det godt, at du tør være den, du er og at du kan få dit liv til at hænge sammen.

Måske skal du have hjælp til at udvikle dig på en måde, hvor du virkelig tør være dig selv.

Her skal du mærke godt efter hvad der er rigtigt for dig. Et bud kunne være hos mig eller hos en anden, du har tillid til.

Motivation – et godt transportmiddel for dine drømme

I en coachingsession vil jeg altid spørge ind til din motivation:

Hvad driver dig? Hvad motiverer dig?

Hvad var din motivation for at tage din bachelor i ernæring og sundhed? Hvad var dine tanker med den dengang?

Jeg tænker, at du har brug for at blive mere afklaret med, hvad du vil.

Der er ingen, der siger, at du behøver at have en ‘karriere’? Og at du ikke kan blive hjemmegående husmor. So what med hvad andre tænker, hvis det er det, du ønsker allermest? Men samtidig skriver du, at du egentlig rigtigt gerne vil have et job – under de rette forudsætninger.

Det er ikke sikkert, at du behøver sætte de to – at have en karriere og at være hjemmegående – op som modsatte veje, du skal vælge imellem. Jeg tænker, at der findes masser af varianter imellem dem. Måske ender lander du på en mellemvej, hvor dit liv består af en blanding af være hjemmegående og have et arbejde, der ikke er så karriereorienteret?

Bliv klar på dine drømme – tag “bedstemortesten”

I et coachingforløb, ville jeg desuden bede dig om at lave bedstemortesten:

Forestil dig, at du er blevet en gammel dame, der sidder i en gyngestol og tænker tilbage på dit liv.

Tænk først tilbage på et liv, hvor du har været hjemmegående. Hvad får det dig til at tænke og føle?

Tænk så på et liv, hvor du har haft en aktiv karriere. Hvad tænker og føler du om det?

Og tænk så på et “mellemvejs-scenarie” hvor dit liv har bestået både af at tage dig af hjemmefronten, men hvor du også har arbejdet. Hvad tænker og føler du her?

Hvilket scenarie, tror du, vil få den gamle dame til at føle sig mest stolt og tilfreds?

Hvorfor?

Drømme om et mere sensitivt arbejdsliv

Du spørger hvordan man skaber et arbejdsliv, der kan balancere med et familieliv og det sensitive træk. Her vil jeg først og fremmest anbefale dig at læse min e-bog “3 faktorer der afgør om sensitive trives i arbejdslivet” (den, du får, når du skriver dig op til mit nyhedsbrev) og ellers læse de forskellige indlæg her på siden.

For mange er løsningen at arbejde som selvstændig, eller finde et job hvor man selv kan være med til at tilrettelægge ens arbejde. Det er altid individuelt, hvad der kan lade sig gøre, for det kommer meget an på dit fag og på hvor store forandringer og risici du har mod på.

Hvis du har en iværksætter i maven, og hvis du kan overskue det, kan jeg varmt anbefale dig at prøve at starte en hobbyvirksomhed og se hvordan den udvikler sig.

Kom videre ved at tage din plads i verden

Jeg tror et grundtema for dig er at arbejde med at tage din plads i verden. Med det mener jeg, at du skal arbejde med dine overbevisninger og dine ydre handlinger og gerne nå dertil, hvor du ikke længere bruger så meget krudt på at tænke på, om det er ok at være som du er. Men hvor du simpelthen bare kræver at være dig selv, og så må din omverden (og f.eks. en kommende arbejdsplads) tage dig som du er. Når vi tør være os selv, fungerer det nemlig sådan på magisk vis, at brikkerne begynder at falde på plads. Du begynder at tiltrække det, der er godt for dig og frastøde det, der ikke fungerer for dig.

 

Jeg ønsker dig en hel masse held og lykke med at finde din plads i arbejdslivet – på den mere eller mindre karriereorienterede facon, som er rigtig for dig.

Kh Marie

Marie Ørum, coach og cand. mag.

 

 

 

NYT ONLINE FORLØB: Sensitiv – kom på rette spor i dit arbejdsliv ★

Trænger du til at få boostet din sensitive selvtillid og træffe de rigtige valg for dit arbejdsliv?

Så se her:

Drømmer du om at blive mere dig i dit arbejdsliv?

Sensitiv – kom på rette spor i dit arbejdsliv er et online forløb til dig, der er særligt sensitiv og har et brændende ønske om at finde din rette hylde i arbejdslivet.

Igennem 6 moduler giver jeg – Marie Ørum, dig redskaberne til at finde styrkerne i din sensitivitet, hjælper dig med at tage en beslutning om hvad du vil med dit arbejdsliv og vejleder dig til at indrette det på sensitive præmisser.

Du vil få hjælp til at se dit arbejdsliv i det store perspektiv og komme over på et spor, som kan fungere for dig i mange år fremover.

Næste hold starter d. 7. august 2017

–> Ja tak, jeg skal med! <–

 

 

Did you like this? Share it:
Copyright 2023 © Marie Ørum Højbjerg · Gengivelse af indhold tilladt efter aftale · Design: evstyle.de · Side: Magnus Høgfeldt

Få mit Gratis minikursus "3 faktorer der afgør, om sensitive trives i arbejdslivet" [lydfil + øvelser]

❤ Hvad er opskriften på det gode arbejdsliv for sensitive?

❤ Hvilken faktor er især fuldstændigt afgørende?

❤ Tilmeld dig mit nyhedsbrev og kom i gang med kurset nu

Navn:
E-mail:

Du er et skridt fra at gå i gang med kurset! Først skal du lige bekræfte det tilsendte bekræftelseslink i din inbox...