Hej Marie

Den "Stressramte" spørger hvordan hun kan undgå at gå ned med stress igen. Hun vil gerne være selvstændig.
Jeg er særligt sensitiv, gravid og sygemeldt med stress.

Jeg blev færdig med min BA i 2004 og siden da har jobmarkedet været en evindelig rutchetur for mig, som har resulteret i et par sygemeldinger og stress, men også fine jobs på mit CV.

Jeg vil ikke tilbage til jobbet efter endt barsel.

Men jeg bliver ved med at “falde i” og tage jobs fordi jeg er en pleaser og heller ikke kan holde ud at gå derhjemme i længere tid af gangen.

Jeg har nogle helt klare drømme om nogle uddannelser og en karriere som selvstændig, men er også bange for at jeg bliver ensom og endnu mere stresset.

Og for at min mand siger “nej” pga økonomien.

Og fordi jeg slet ikke er klar på, hvad præcist jeg vil…

Jeg er også skide bange for at fejle (igen), og denne gang ville jeg så være den eneste at skyde skylden på og folk kan sige: “Hvad sagde jeg”.

Jeg føler bare, at jeg har så meget at byde på og så mange gode ideer, og at jeg vil visne, hvis jeg ikke snart begynder at føre bare noget af det ud i livet.

Og hvad er så mit spørgsmål?

Hvordan holder jeg fast i den gode fornemmelse, uden af miste troen på mig selv og gå ned med stress igen?

Jeg har heldigvis god tid til at tænke over tingene og udvikle mine ideer nu, men det er nok mest frygten, der styrer mig pt.

Men visheden om, at jeg måske aldrig bliver glad i et almindeligt lønmodtagerjob skræmmer også…

Mvh

“Stressramt”

 

Kære stressramte

Mange tak for dit brev.

Jeg kan virkelig godt forstå dine frustrationer over at være gået ned med stress igen. Og imens drømmer du om et helt andet arbejdsliv…

Jeg håber, at jeg med mit svar kan give dig nogle ideer til, hvordan du griber både stress og tankerne om at blive selvstændig an.

Skab balance og undgå at gå ned med stress igen

Som det aller, aller første vil jeg lige gøre det klart, at det er meget vigtigt at du fokuserer på at få bragt dit stressniveau ned (måske gør du dette allerede).

I en stressreaktion er det sympatiske nervesystem på overarbejde, og dét, der især er svært, er, at det meget let trickes igen.

Se det som det allervigtigste ligenu at få beroliget dig selv, – prøv forskellige aktiviter (yoga, meditation og gåture er altid godt). Det er desuden vigtigt, at du lægger mærke til hvordan forskellige ting (og mennesker) påvirker dig, så du med tiden bliver din egen energi-ekspert og lærer at beskytte din energi ved at sige til og fra.

Du har været ramt af stress i flere omgange, så jeg tænker også, at du skal prøve at se på om der er et mønster i det, der sker. Er der noget, der minder om hinanden?

Det kan f.eks. være arbejdsmiljøet på din arbejdsplads og de opgaver, du sidder med. Og/eller det kan handle om det, du tænker om dig selv i forhold til dit arbejde.

Overbevisninger kan også være med til at man går ned med stress

Stress kan meget vel handle om, at der er en uoverensstemmelse mellem det, der er dit drøm/mål, og dine overbevisninger om “hvem du virkelig er”.

Dybest set ønsker du at føre dine idéer ud i livet, gerne som selvstændig, men ”bliver ved med at ‘falde i’ og tage jobs fordi jeg (du) er en pleaser”.

Dette er gået hen og er blevet din sandhed.

Men er det nødvendigvis sandheden? Eller er det en overbevisning, du har om dig selv?

Vi går alle sammen rundt med overbevisninger, som enten hjælper os eller modarbejder os i en eller anden grad. Det er på ingen måde unormalt. Men ind imellem kan det være en god idé at blive udfordret på dem.

Prøv at spørge dig selv:

  • Er det sandt, at jeg altid er en pleaser?
  • Er det sandt at jeg er sådan en der fejler (igen)?
  • Er det sandt at folk omkring mig vil sige ‘Hvad sagde jeg?’

Hvis ikke, – hvad er så sandheden?

At fejle og frygte er en del af at blive selvstændig

Jeg må være hudløst ærlig og fortælle dig: Jeg er slet ikke sikker på, at det altid er muligt at bevare den “gode fornemmelse” (øv, også!).

Det er jo i kraft af dens modsætning, at du forstår hvor god den er! “Dårlige fornemmelser” er også en del af livet.

Det handler bare om at lægge mærke til hvornår de opstår, og komme ud af dem igen.

Hvis du gerne vil udvikle dig i en ny retning, f.eks. som selvstændig, bliver du nok nødt til at acceptere, at der er en vis sandsynlighed for at du kommer til at fejle. På en måde kan man sige, at det næsten ville være ærgerligt hvis du overhovedet ikke gjorde det, for så lærer du ikke lige så meget!

Det samme med følelsen af frygt. Den vil være der altid, især hvis du begynder at gøre noget nyt. Hvis du vil videre, må du acceptere frygten og byde den velkommen. Det er den måde, du vokser på.

Selvfølgelig skal det ikke være sådan, at du er ved at knække midtover af bare frygt. Det hele handler om at finde en balance, så du grundlæggende har det godt, og bliver udfordret i et omfang, der er tilpas til dig.

Konkrete trin mod at blive selvstændig

Helt konkret tænker jeg at du kan gribe processen mod at blive selvstændig an i følgende skridt.

Vigtigst af alt er det dog, at du passer på dig selv og undgår stress (og på baby, når han/hun kommer!), så gør kun følgende hvis du er parat:

  1. Find ud af hvilket problem du vil løse og hvordan. Opsøg viden gennem nettet, bøger, kurser osv. Hvis du kan, så begynd at lægge en forretningsplan.
  2. Tag en snak med din mand, og få afklaring på om du har hans opbakning eller ej.
  3. Hvis ikke jeres økonomi kan holde til det, kan du overveje at finde et deltidsjob ved siden af eller “overleve” et stykke tid endnu i dit gamle job, mens du udvikler din idé/virksomhed.

 

Når det gælder fremtiden, så er det let at have mange bekymringer om den. Heldigvis viser mange af dem sig ikke at holde stik, når først man befinder sig i den.

Du kan overveje at finde en sparringspartner, der kan hjælpe dig  med at blive på det gode spor. Det kan være svært at gå hele vejen selv. Især hvis det er en ny vej, man går.

Held og lykke med det hele, også med den lille nye!

Kærlig hilsen

Marie giver råd til den stressramte til hvordan hun kan undgå at gå ned med stress igen

 

Marie

 

 

 

 

Hvad kan den Stressramte gøre for at undgå at gå ned med stress igen? Måske har du erfaringer med stress fra dit eget liv? Eller måske har du erfaringer med at tage skiftet fra lønarbejder til selvstændig? Hvis du har lyst til at dele dem, er du meget velkommen til at skrive dem herunder.

 

Mere inspiration til at undgå at gå ned med stress:

Did you like this? Share it:
(Visited 1.138 times, 1 visits today)
Copyright 2022 © Marie Ørum Schwennesen · Gengivelse af indhold tilladt efter aftale · Design: evstyle.de · Side: Magnus Høgfeldt

Få mit Gratis minikursus "3 faktorer der afgør, om sensitive trives i arbejdslivet" [lydfil + øvelser]

❤ Hvad er opskriften på det gode arbejdsliv for sensitive?

❤ Hvilken faktor er især fuldstændigt afgørende?

❤ Tilmeld dig mit nyhedsbrev og kom i gang med kurset nu

Navn:
E-mail:

Du er et skridt fra at gå i gang med kurset! Først skal du lige bekræfte det tilsendte bekræftelseslink i din inbox...