Hvornår skal du gå efter at blive leder i dit eget arbejdsliv?

I undersøgelsen af Særligt sensitive menneskers erfaringer fra arbejdslivet stod det klart, at mange sensitive trives med en stor grad af selvledelse i deres arbejdsliv. Dette blogindlæg handler om de tanker, som du kan gøre dig, hvis du overvejer at blive leder i dit eget arbejdsliv.

“Jeg bliver udmattet af et 8-4 job. Men hvis bare jeg selv kan tilrettelægge min tid, så kan jeg virkelig være meget effektiv”

Sådan sagde en af mine klienter forleden. Jeg har hørt det utallige gange før, og har det selv på samme måde. Og undersøgelsen af Særligt sensitive menneskers erfaringer fra arbejdslivet har ligeledes bekræftet, at en stor gruppe af sensitive ønsker præcis det samme. Til spørgsmålet om hvilket job, der er ens drømmejob eller man har været gladest for, lød svaret fra mange: Et job, hvor jeg selv kan disponere over min tid.

Ikke alle, som har svaret i undersøgelsen, ønsker dog at være leder i eget arbejdsliv. Tendensen peger i retning af, at en stor gruppe ønsker dette, mens en anden gruppe helst frasiger sig for meget ansvar. Uden at kunne drage endegyldige konklusioner om dette, tyder det på, at den første gruppe består af mennesker som føler sig nogenlunde i balance/overskud, mens den anden gruppe er blevet meget negativt påvirket af svære perioder med bl.a. stress og ikke føler sig klædt på til ansvaret. Samtidig peger resultaterne i retning af, at jo længere uddannelse man har, desto større er ønsket blandt sensitive om selvledelse.

Fascination og frygt

Jeg har selv altid tænkt, at livet som selvstændig lød fuldstændigt vidunderligt. For tænk at slippe for larm og faste mødetider, deltagelse i firmafester og receptioner og indtagelse af frokost i en propfyldt kantine. Tænk at kunne bestemme helt, helt selv! Men lige så draget jeg i lang tid var af denne tanke, ligeså hæmmet var jeg af tanken om mine egne evner til at klare den. Ville jeg med mit sensitive træk overhovedet kunne slå til og være en god nok leder for mig selv?

Jeg tror mit eget fascination-frygt forhold til at springe ud som leder i mit eget arbejdsliv, er ret typisk for en gruppe af sensitive. Samtidig med at mange af os helst vil bestemme selv, er vi eksperter i at tvivle på vores egne evner og tænke tingene riiiiiigtigt grundigt igennem.

Det har taget tid for mig at lære at tro på at jeg er en god nok leder. Undervejs har det været en hjælp at blive mere klar omkring de plusser og minusser, som det, at blive leder i mit eget arbejdsliv, kunne medføre.

Da jeg for nogle år tilbage lavede en liste for mig selv, så den omtrent sådan her ud:

Fordele

 • Jeg kan selv tilrettelægge pauser og opladningsdage når jeg er flad
 • Jeg bestemmer selv hvornår jeg arbejder sammen med andre og hvem jeg arbejder sammen med
 • Jeg kan udføre arbejdet på min egen måde
 • Jeg kan selv sætte barren for kvalitetsniveauet af mit arbejde
 • Jeg kan følge min egen intuition og meningsfuldhed

Udfordringer

 • Jeg står selv med ansvaret og skal træffe alle beslutninger selv
 • Der er ingen faste rammer. Jeg skal selv stå for at sætte rammer op for mig selv
 • Måske kommer jeg til at føle mig lidt som en ‘lonely rider’?
 • Der er fare for at jeg bliver uproduktiv, da jeg nemt kommer til at tvivle på mig selv eller kvaliteten af mit arbejde
 • Usikkerheden som selvstændig er stor. Jeg ved ikke på forhånd hvordan det kommer til at gå

Hvad var jeg så bange for?

På plussiden vidste jeg, at det at kunne bestemme selv, ville føre en hel masse yderst skønne ting med sig. Især var det en dejlig tanke, ikke at behøve at socialisere i lige så stor grad, som tidligere har drænet mig meget.

Samtidig vidste jeg, at jeg i kraft af min idérigdom og evner sagtens kunne klare at arbejde på egen hånd, og jeg var lettet ved tanken om at jeg ikke behøvede at samarbejde med andre, som måske havde lavere standarder for arbejdet end jeg selv (en slem ting at sige i disse inklusionstider).

Hvad var jeg da så bange for?

Med hjælp fra en coach fik jeg gravet de overbevisninger frem, som lå bag min frygt for at være min egen leder:

Man skal være robust for at være leder/at bestemme

Man skal arbejde rigtigt meget

Man skal være meget på

Man skal ud over stepperne (arbejde i et hurtigt tempo)

Sådan kom jeg ud over frygten

At få disse overbevisninger frem i lyset hjalp mig med at forstå, at ja – det kan godt være, at jeg ikke lever op til billedet af den superudadvendte, dynamiske ledertype.

Men i bund og grund var der ikke nogle af overbevisningerne på listen, jeg ikke kunne komme ud over.

F.eks. kan jeg som min egen leder selv bestemme, hvor meget jeg vil være på. Jeg kan sige nej, hvis noget bliver for meget. Eller nogle dage kun arbejde lidt, hvis bare jeg giver den en ekstra skalle på andre dage. Og jeg kan være omskiftelig i mit humør og nogle gange miste troen på mig selv. Det, der til gengæld er vigtigt er, at der er noget, jeg er drevet af, at der er noget, jeg kæmper for. Og selvfølgelig også, at jeg aktivt gør noget for at skabe resultater.

Selvfølgelig skal man også overveje det økonomiske råderum, man har når man kaster sig ud i at blive selvstændig. Økonomi er, ud over den personlige tvivl, en meget stor grund til at mange helt udelukker at gå den selvstændige vej. Jeg håndterede selv dette ved at blive meget bevidst om, hvad jeg brugte mine penge på og præcis hvor mange penge jeg havde brug for, for at klare mig. Så længe jeg tjente dette beløb, besluttede jeg mig for, at det var ok, at jeg måske ikke havde så meget at gøre med. På den måde lagde jeg ikke et kæmpe pres på mig selv fra starten.

Andre veje til selvledelse

Selvom drømmen for mange sensitive overordnet er at være selvstændig, behøver man dog ikke nødvendigvis at drive sin egen virksomhed for at få mulighed for selvledelse. Det er der flere ansættelsesforhold, der kan give mulighed for – i større eller mindre grad. F.eks. lød nogle af besvarelserne i undersøgelsen:

“Mit bedste job har været som hjemmesygeplejerske pga. selvstændig tilrettelæggelse”

“Mit bedste job var mit lærerjob. Jeg var min egen ‘arbejdsgiver’ og havde megen frihed til selv at bestemme”

Måske arbejder du også inden for et fag, hvor du kan komme til at fungere som en slags “satellit”, hvor du i høj grad selv styrer dit arbejde?

Afklarende spørgsmål for dig, der vil være din egen leder

Her til sidst har jeg samlet en række spørgsmål, som du med fordel kan stille dig hvis du ønsker at blive leder i dit eget arbejdsliv:

 • Har du et produkt/en service, som det giver mening for dig at arbejde med som selvstændig?
 • Er der muligheder indenfor din nuværende arbejdsplads eller branche for at få en slags “satellit-funktion”?
 • Har du baggrund, netværk og opgaver du kan tage med dig fra dit nuværende job og blive selvstændig konsulent?
 • Hvad er dine overbevisninger omkring dig selv i rollen som din egen leder?
 • Hvilke økonomiske rammer har du at handle indenfor?

Og endelig, et spørgsmål jeg tit stiller i coachingsessioner:

 • Hvad er det værste der kan ske, hvis du sprang ud som leder i dit eget arbejdsliv? (Her handler det om at sætte ord på det ‘monster’ man frygter allermest).

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar herunder: Har du selv en drøm om at blive din egen leder? Hvad er den største udfordring i den forbindelse? Eller er du allerede din egen leder og vil dele dine erfaringer?

Did you like this? Share it:
(Visited 530 times, 1 visits today)
Copyright 2018 © Marie Ørum Schwennesen · Gengivelse af indhold tilladt efter aftale · Design: evstyle.de · Side af Magnus Högfeldt

Få mit Gratis minikursus "3 faktorer der afgør, om sensitive trives i arbejdslivet" [lydfil + øvelser]

❤ Hvad er opskriften på det gode arbejdsliv for sensitive?

❤ Hvilken faktor er især fuldstændigt afgørende?

❤ Tilmeld dig mit nyhedsbrev og kom i gang med kurset nu

Du er et skridt fra at gå i gang med kurset! Først skal du lige bekræfte det tilsendte bekræftelseslink i din inbox...